"Slovnično občutlivim, ne priporočam branje bloga" :)

četrtek, 8. marec 2012

Sadno jogurtova pita

Ker me večinoma tisti, ki okusijo moje sladice nato prosijo za recepte in ker jih nimam nikjer lepo zapisanih, bom od slej objavila tudi kak recept. Vas pa prosim, da če recept preizkusite, da ga tule ali pa na svojem blogu pokomentirate in pač tu pustite sled :).

 Tale je zelo priljubljena pri moji veliki lumpi, saj si jo večinoma naroči za rojstni dan z svežimi jagodami. Za moj rojstni dan je bila iz zmrznjenih malin, pa je bila pravtako odlična. Lahko pa uporabite katerokoli jagodičasto sveže sadje , pozimi pa zmrznjeno (vendar ga odmrznete:)).
Prvo pripravimo masleno testo:
20 dag moke
15 dag masla
10 dag sladkorja
1 jajce
Ko ga zamesite, naj 1/2 h počiva v hladilniku, nato pa ga pečemo v tortnem modelu 35 - 45 minut pri 200 C.
Nadev:
Jagodičasto sadje
mali ribezov sok
11/2 jogurta v lončku, polnomastnega
3 žlice sladkorja, sok pol limone
2+3 liste želatine
1 sladka smetana

Ko je spečeno, v ta isti tortni model položimo prozorno folijo za živila, vanj položimo sveže sadje (jagode narežemo), ali pa odmrznjeno jagodičje.
Stopimo dva lista želatine in ju zamešamo v ribezov sok. Ko se ta zmes začne strjevati, jo prelijemo po jagodah (jagodičevju) in postavimo v hladilnik.
Med tem pripravimo jogurt, ki ga vmešamo s sladkorjem in limoninim sokom. Prav tako raztopimo še tri lističe želatine in jih vmešamo v jogurtovo kremo. Postavimo jo v hladilnik, da se začne malo strjevat. Smetano stepemo in jo narahlo vmešamo v  počasi se strjajočo jogurtovo kremo in zmes nanesemo na že strjeno želatinasto dno.
Zaključimo z maslenim piškotom in torto vrnemo v hladilnik. Malce jo obtežimo ali pa zgolj pritisnemo piškotno testo, da se bo sprijelo z jogurtovo kremo.
Lahko jo postavimo v skrinjo za kratek čas, toliko, da se nam jogurtova krema strdi. To preizkusimo tako, da zarežemo krog in krog okoli oboda in tega probamo razpreti. Če drži, jo obrnemo naokoli.
Odstranimo prozorno folijo, okrasimo s smetano in jo shranimo nazaj v hladilnik, tako da se bo še piškotni del malce prepojil.
Pita je zahtevna le v toliko, da je potrebno vedno čakati na ravno pravšnjo gostoto zmesi,  ko to enkrat osvojiš je mala malica.
Veselim se vaših pit!
Lp T.

6 komentarjev:

  1. Sicer zelo off topic, ampak že dolgo me zanima, pa se še nisem skorajžla vprašat: Kako kličete vašo punco: Juno ali Đuno? + zanima me, od kje to ime (sem šla prov pogledat, in film Juno ma letnico 2007). :)

    Recept imam že med zaznamki, samo še čas moram najt! Izgleda in bere se pa super.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) ja kar nekaj jih misli, da je ime dobila po filmu a je rojena 2004. Film je pripomogel, da mi sorodniki niso več težili, kako čudno ime sem izbrala:)!
      Kličemo jo pa z J - Juno. Meni se je nokeč ob gledanju rimljanskih kipcov, zdelo čudovito ime in se mi vtisnilo v spomin. 10 let kasneje pa sem ga še malo raziskala in ga nadela prvorojenki.

      Izbriši
    2. Zanimivo. Hvala za odgovor! :)

      Izbriši
    3. Oh, malenkost. Vesela sem vsakega komentarja. :)

      Izbriši
  2. Ne štekam. Pečeno testo vzameš iz pekača in nato ga položiš na vrh vsega?
    Ne bi bilo lažje, če ga spečeš v pekaču z visokim obodom, pa potem kar na testo nalagaš kremo pa sadje?
    Sori, ker tako butasto sprašujem ... ampak, mi res ni jasno...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Akvarij jaz sem razložila obratni vrstni red. In pito na koncu prevrnemo kot potičko. Tako je najhitreje in lažje izvedljivo. Če delaš tako da nalagaš na testo, potrebuješ še več časa in največkrat se ti zalomi, ko na vrhu prelivaš z želejem in če ni dovolj trd zleze dol, če pa je pretrd, se pa ne razleze med sadje.
      Je pa seveda oboje mogoče!
      A je zdej kej bolj jasno?

      Izbriši

Veselim se tvojega komentarja!