"Slovnično občutlivim, ne priporočam branje bloga" :)

sreda, 14. marec 2012

Kratek, pa tako hudičevo dolg

5.03 se zbudim z glavobolom. Vstanem, pobrskam za lekadolom ga poplaknem z 2 deci vode in nazaj v posteljo.  Do budilke je še 2 uri, pa le ležim in se skušam sprostiti. Zaspim ne več. Budilka. Zbudim punci, pozajtrkujeta in odpeljem ju v šolo in vrtec. Na poti nazaj mi je jasno, da me glavobol ne bo zapustil, ker je šele v fazi razvoja. Doma vzamem tableto za migreno, vendar sem prepozna:(.  Zatemnim spalnico, zmočim brisačo in si jo položim na čelo. Ležim. Zunaj je prelepo sonce, in kar sili v stanovanje. Ležim vsaj uro. Noge imam ledeno mrzle, ustnice so povsem suhe, prav tako je suha vsa koža. Zdaj me boli v vratnem delu in bolečina, ki je nekaj časa vztrajala za levim očesom, se je razširila po celem čelu. Slabo mi je. Odidem v kopalnico in si natočim banjo. Zlezem v toplo kopel in zaprem vrata. Ležim v čisti temi. Glavobol me ne spusti, trudim se sprostiti in misliti prav na nič. Mislim pa na vse, kaj bi mi pomagalo. Vzamem kremo za masažo in si jo vtiram  po ramah in križnem delu, vonj je premočan in še bolj mi je slabo. Noge so se v banji ogrele. Mogoče bo zdaj bolje. Prigriznem neke vrste ovsenih krekerjev in spijem vodo. Če pijem samo vodo, gre direkt skozi mene. Ura je 12.00 in še vedno sem v temi. Nekako ob 13h, mi začne popuščati. Telo je izmučeno. Skuham si le riž in ob 14.30 počasi dvignem roloje.
Kdo bi si mislil, da bo dan tako dolg, pravzaprav čisto kratek. Kmalu odidem po dekleti.
Migrena me spremlja že kakih 20 let, pa sem komaj lani prosila zdravnika za pomoč. Načeloma sem proti kemiji in tudi k homeopatiji nisem nagnjena. Vendar ko te ulovi migrena, bi mi prav prišla vsaka izjema. Je kdo med vami, ki se jo je resnično znebil?

21 komentarjev:

  1. Do sedaj sploh nisem vedela, da je migrena tako huda zadeva ... Menda se je neka mlada punca čisto nazadnje odločila še za bivanje v ... neke vrste stradalni kliniki. Tam se je postila pod zdravniškim nadzorom in menda so potem zaslepljujoče migrene izginile. Ne vem pa, ali se je migrene čisto znebila ...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Alcessa, ko te enkrat prime in drži 3 dni takrat res vidiš, da je glavobol ena od najhujših bolečin. JAz sem imela po porodu v času dojenja, tako hude, da sem tri dni bivala z malim detetom v temi. Takrat je bilo res strašno in sem se zatekla k akupunkturi, ki mi je takrat sicer pomagala, vendar ni za večno opravila z nadlogo.
      Kitajci verjamejo, da se jeza nabira v jetrih in če se jo ne znebimo so jetra preobremenjena in od tu glavobol. Ali kot bi moj tedanji terapevt rekel, najdi svoj ventil in ga vsaketoliko odpri, da ne eksplodiraš :).
      Moj ventil je šport, vendar se mi včasih ne uspe dovolj pogosto preventilirat in sem potem tako kaznovana :(.

      Izbriši
  2. Okej. Šport je res krasna zadeva, ja. Za marsikaj. Ne vem pa, ali v povprečnem srednjeevropskem družinskem okolju res generiramo toliko jeze, da je dovolj za migreno :-) ?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa sej to je blo tko laično povedano, jeza ni mišljeno samo kot jeza, ampak dodamo še ostale dejavnike, stres, negativna čustva, pa premalo spanca, težka hrana... in vse to se akomulira v jetrih, ta pa so nezmožna to predelat.
      V kar jaz nekako verjame, saj je migrena kot res, RES, hud alkoholni maček.
      Glavno je to, da sem danes bolje in da bom spet malo razmislila, kako se izogniti prihodnjemu napadu.

      Izbriši
  3. Okej, ja, res je vsega dovolj, da nas vsake toliko malce pobere (mene po navadi utrujenost, vendar ne prepogosto, tako da si lahko z dobro vestjo privoščim potreben počitek). Se mi zdi, da bi me premalo spanca hitro spravilo v grob :-), zato si ga privoščim, kadar le lahko, vse ostalo pa ... določenih vplivov pač ne moremo nadzirati.
    Se boš malce razvajala? :-) Pri nas je lepa, sončna pomlad, za katero se mi zdi, da kar sama od sebe pozdravi vse negativno. Pri vas?

    OdgovoriIzbriši
  4. Trenutno je še visoka oblačnost, vendar je napovedano tam do 20 stopinj in sonce.
    Tako da zagotovo si privoščim popoldansko tekanje bo pomladnem Rožniku.
    :)

    OdgovoriIzbriši
  5. sem ti ravno hotla rect, da akupunktura baje pomaga. je pa res, to kar je rekel - jetra so s tem povezana in to avtomatcino pomeni znizat stres in spremenit prehrano. jaz sem bila pri njemu zaradi drugih tezav, ampak sem se naucila, da je v nasem telesu res vse povezano... takrat mi je z dieto in akupunkturo dobesedno odpravil tezave, potem sem se pa pri dieti malo polenila in zdej mam vsake tolko spet tezave. ampak je tezko bit 100% dosleden. jaz ne zmorem :) a velja nas sprehod jutri? messi je dober anti stress program. in vsak dan med 9.00 in 17.00 ma cas zate :)

    OdgovoriIzbriši
  6. :-) Velja, velja! Punci se že ful veselita!

    OdgovoriIzbriši
  7. Slišala sem, da tale človek zna pomagati:

    Veseljko Tomič. 041-798-002. Še link do njegove strani: http://users.volja.net/vebrax1/

    Baje je zdravil tudi papaža. Je pa od sodelavca žena bila pri njemu zaradi migren in ji je menda veliko bolje.

    OdgovoriIzbriši
  8. Dokler mene pred dvemi leti ni prvič zagrabila, nisem verjela, da je to res nekaj tako groznega, kot so pripovedovali. No, potem pa sem videla (no, nič nisem videla, samo čudne spirale pred očmi). Bolečina, slabost, uf!
    Ves dan sem preživela v temi.
    Potem se je samo še enkrat ponovilo in upam, da se ne bo nikoli več.
    Je pa moja flegmatična zdravnica rekla, da to ni migrena :-) Da je samo močan glavobol.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sej med tenzijskimin glavobolom in migreno je težko razločit a oboj je hudo naporno.

      Izbriši
  9. Tisto o jetrih in ventilu verjamem. Ampak ni nujno, da je šport ventil. Lahko je obrnjen v napačno smer in tega še veš ne in je zato vse skupaj še huje. Športno pretiravanje in športna odvisnost. Saj vem, da ne verjameš.;) Če nimaš urejene prehrane ob povečani telesni aktivnosti, ki ni samo rekreativna in ti povrhu bližajoči športni izziv predstavlja še stres, ki se ga ne zavedaš in ne verjameš, da res prisoten je mogoče vzrok za migrene prav v tem. Se strinjam, kot si napisala, da je vzrok za migrene psihični stres. Fizični mu je enak in vse skupaj še potencira. Tako kot ob porodu,ko se je predvidevam fizičnemu stresu dodala neizmerna sreča. Saj lahko filozofiram,... tudi doktarji ne vedo vzroka, zakaj migrene nastanejo :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ni res, da ne verjamem. :)
      Pravzaprav vem, da pri meni ni samo psihičnega in hormonskega vzroka, ampak tudi fizičnega. Saj me ob napadu tako zategne v mišicah, predvsem v vratnih in križnih mišicaah. Zato je masaža tudi eden od učinkovitejših predukrepov ali učinkovita preventiva. In kot zgleda da se jo bom morala zopet malce bolj redno posluževat.

      Izbriši
  10. Pravzaprav vsem hvala, za tele nasvete. Z vsemi vami se nekje strinjam. Bistvo vsega je v poslušanju sebe in svojega telesa.
    V 20 letih glavobolov, sem že preizkusila kar nekaj zdravilcev, ki so mi vsi pripomogli k lažjemu obvladovanju glavobolov in predvsem k zmanjševanju njihove pogostosti in sama dostikrat rečem, da če sem pridna jih ni. Trudim se poslušat telo in se mu ne upirat, vendar to, žal vedno ni mogoče.

    V resnici me je zanimalo, če obstaja kdo, ki se jo je za vedno znebil.

    OdgovoriIzbriši
  11. Moja mama se je je znebila za vedno: kombinacija shiatsu masaže, manj mesa in novega “pouštra”.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Super. Jaz sem tudi občutljiva na pouštre. Največkrat spim sploh brez.
      Sem pa v iskanje masaže, kljub ogromni ponudbi to ni najlažje. Pomembno je seveda, da je masaža blizu doma in da imam pač samo enega maserja (terapevta).

      Izbriši
  12. Uf Tina...skoraj tako, kot bi brala sebe. S tem, da grem velikokrat z migreno v službo (btw. delam v vrtcu) juhu :))) Včasih zdržim, včasih kmalu letim nazaj domov. No, če boš izvedela za kak recept, mi prosim javi. Jaz se bom pomoje lotila še homeopatije...nekak verjamem vanjo ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jok Špela v vrtcu z migreno je res JUHUHU!
      Ma jaz verjamem, da če verjameš ti bo zihr pomagalo, meni je bližja kitajska medicina in se zato zatekam k akopunkturi in masaži. Če odkrijem kombinacijo ki mi zaleže, zagotovo poročam!

      Izbriši
  13. Jaz sem pred leti poskusila z akupunkturo, pa lani z ayurvedo (ki je bila btw noro fajna, ampak migene so še žal vedno tu), pa enkrat z bioenergijo in pranoterapijo...svašta :)))

    Sumim v prvi vrsti hormone, ker je med nosečnostjo nisem imela...

    OdgovoriIzbriši

Veselim se tvojega komentarja!