"Slovnično občutlivim, ne priporočam branje bloga" :)

sreda, 18. januar 2012

Hrana pa to ...

Zaobljuba je bila, da bom to leto bolje jedla. In res sem bolj pridna. Včasih sem baje veliko govorila o hrani, tako pravi Manimejker,  ki mu je dogodek dneva kosilo. Vse kaže, da sva zamenjale vlogi,  Manimejkerjev današnji  twit :). 
Jaz pa sem si danes v pomankanju časa, spekla jajca s slanino in si jih postregla z veliko skledo motovilca. Jajca s slanino so mi prinesla kar nekaj spominov. Veliko hrane je vezano na določeno osebo, dogodek ali čas. Npr. včeraj sem si skuhala proseno kašo, to nam je babica postregla v veliki glineni posodi zabeljeno z maslom (mljaska). Mislim, da je bila to ena izmed mojih ljubših jedi v otroštvu. Sploh imam rada žitarice, pa si vzamem čisto premalo časa, da bi se jih naučila bolje pripravljati. Katero jed iz otroštva, ki ni tako navadna, pa se je vam vtisnila v spomin?



Nekaj takega sem pa zadnjič videla pri HOUSE-u in se mi zdi najbolj slasten šopek spljoh!

8 komentarjev:

  1. Pocvrta polenta: polenta, ki ostane od kosila se za večerjo pocvre na maslu. Na stopljeno maslo se nareže kose polente, potepta, malo premeša in pusti na mini ognju nekaj časa. Vse skupaj se obrne na krožnik - na mini tortici mora nastati zlato rjava hrustljava skorjica. Zraven obvezno paše bela kava,sama pa po taki tortici posujem še malo sladkorčka. Polento se potem z žlico pomaka v grenko belo kavo in mnjami,... to je delala moja nona, tata me pa še danes povabi, ko ima to za večerjo.

    OdgovoriIzbriši
  2. Meni pa jabolka v spalnih srajčkah (kolobarji jabolka, pomočeni v testo za palačinke) - mmmm
    Ali pa večeri, ko je mami lupila majhna, domača, obtolčena, a zelo okusna jabolka pred televizijo (sicer z bratom nisva smela jesti tam) in je komaj uspela lupiti in rezati krhlje ...to so bili še časi:-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja to je tud meni mami delala in zdaj sta lumpi že taščo naučili kako se dela "oblečena jabolka"- po naše:).

      Mi smo ob večerih pred telivizijo jedli Košpice (slane neolupljene bučne peške ) :)

      Izbriši
  3. Polenta (nepražena) z belo kavo, mlečni riž in narezana jabolka ali pa jabolčni kompot ...

    V ponvi popečen kruh z jajci, šterc (ulivanka se menda reče ali kako) in pa gibanica, pa ne uradna prekmurska gibanica, temveč una velika okrogla ploščata iz vlečenega testa, z repo, pečena v krušni peči ... pri stari mami.

    Kot mulka sem največkrat kuhala puding :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. O.k. ampak tole o gibanici mi ni pa nč jasn, najbrž se bom mogla kdaj proti prekmurju odpravit :)

      Izbriši
    2. Menda obstaja toliko gibanic, kot je naselkov :-) Na spletu nisem našla slike, najbrž niso najbolj priljubljene (gre za tanke zadeve brez skute, maka, orehov, rozin....).

      Izbriši

Veselim se tvojega komentarja!