"Slovnično občutlivim, ne priporočam branje bloga" :)

četrtek, 5. april 2012

iPad varuška

Tole sem že večkrat hotela napisati, zdaj pa ko je zakonik padel, me pa še socialne ni več strah :).
Uglavnem, mislim, da se nas kar nekaj staršev z dvema ali več otroki srečuje s podobnim problemom, ko je eden od teh bolan. Pri nas je to navadno mlajša. In ko je mlajša bolna, ima ta velika še vedno neke dejavnosti in potrebno je kar veliko organiziranosti, da vse izpeljemo.  Po pravilih bi potrebovali tretjo osebo ali pa prisotnost obeh staršev, kar pa v praksi ni vedno izvedljivo. Seveda dostikrat vskočijo babice in pa dedek, včasih pa je pač to nemogoče. Takrat pa se znajdemo po svoje.
Meni na primer večkrat soseda pripelje ta veliko iz šole skupaj s svojo, jaz pa vračam zjutraj, ko poberem še njeno. Pa vendar se zgodi, da moram sama po veliko in da malo z vročino nima smisla vleči s seboj, pa ni nikogar , ki bi vskočil za 10 minut.  Za takrat imamo pa pri nas iPad varuško. Prve ji ponovim vsa pravila (lumpi, ne varuški), nič kuhanja in hrane, nikomur odpirat, nobenega plezanja po omarah, ne odpirat oken in potem ji dam iPad v roke. Sama pa skočim po ta veliko in jo prepeljem na dejavnost. Ko se vrnem je mala še vedno na istem mestu z isto igrico in seveda žalostna, da sem prehitra, jaz pa vedno zadihana od hitenja domov.  Res je, da imamo vse relativno blizu in na peš poti,  tako da ne gre za kako večjo časovno odsotnost a gre le za neko zaupanje otroku in moram reči, da jima najbolj zaupam, kadar sta na iPad-u. Takrat se zagotovo nikamor ne premakneta.
 Sem pa že slišala, da nekateri starši uporabljajo Skype in sicer se oče iz službe pogovarja z otrokom, medtem, ko mama skoči po drugega. To je tudi rešitev.
Kako pa pri vas shajate v takih primerih?

18 komentarjev:

  1. Pri nas je v teh letih TV služila istemu namenu, kot pri vas iPad. :) Zdaj pa niti pretiranih skrbi več ni, fanta sta se, letom navkljub, izkazala kot dovolj resna in odgovorna, da brez skrbi ostaneta (ali ostanejo) doma sami.

    OdgovoriIzbriši
  2. Aja, sem pa prvi hip, ko sem prebrala naslov, pričakovala navodila za kakšen etui za iPad ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. JA sej ga res še nima :), pride, pride. Zaenkrat ga mamo sam doma, pa ga še ni potreboval!

      Izbriši
  3. Viš, zdaj pa vem, zakaj nujno rabim iPad :)))) čeprav je dečva pri 12ih že verjetno prevelika, da bi jo uporabila za izgovor? :)))))) šment..
    Konec lanskega leta se je začelo govorit o poskusu, na srečo neuspešnem, da bi deklico tu v okolici zvabili v osebni avto. O tem so na šoli obvestili vse otroke in starše, tako da mi ni bilo nič prijetno, ko je moja sama peš maširala domov pol urce po precej osamljeni cesti skozi gozdiček. Na srečo sem že pred časom pri ponudniku mobilnih storitev zakupila družinski paket in ne glede na to, koliko govoriva, plačam isto vsoto. Tako me je poklicala vsakič,ko je z odprtega stopila v zavetje gozdička in sva govorili skoraj do doma. V avtu pa imam ravno zaradi najinih klepetanj slušalko. Saj dejansko ne pomaga dosti, občutek je pa za obe ful boljši.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja Sonja vsak izgovor prav pride :))). Pri nas smo ga baje nabavli, da bo Manimejker starejšo učil programiranja :). Mislim, da sta imela celo eno učno uro, pa je bil M. bolj zmatran, kot po 10h urah službe:).
      To z gsm-jom ti pa verjamem.
      Ni mi jasno, kako smo mi pr 6-7ih sami maširali v šolo?

      Izbriši
    2. Jaz tudi nič ne štekam ... :-) Ne samo, da smo sami hodili v šolo, ko so bile počitnice, sem bila tudi sama doma, ure in ure. Ali pa pred blokom :-)
      Je pa res, da ne verjamem preveč v mit o dobrih starih časih, ko smo bili svobodni in odgovorni. Sama sem se od presežka svobode po čisti nerodnosti nekajkrat znašla v nevarnih situacijah, marsikomu se je res kaj zgodilo in dobri stari socializem v resnici ni iz odraslih naredil boljših ljudi, kot so danes, vsaj ne, da bi jaz kaj o tem vedela. In ko še pomislim, da je bilo absolutno normalno otroke izpostavljati cigaretnemu dimu in alkoholu in vsemu drugemu, me avtomatsko prime, da se strinjam z več nadzora nad starši (= čustvena reakcija) ...

      Izbriši
    3. Jp, vse je res kar pišeš :)
      LAhko ti pa povem, da je bil pri nas doma velikokrat dimni oblak (mami kadilka). Midva z bratom sva imela tak velik odpor do cigaret, da brat še poskusil ni nikoli, medtem, ko se ga jaz nikoli nisem resno lotila (kajenja):)

      Izbriši
    4. Tina, tale je pa gotovo med top 10 razlogi, zakaj nabaviti iPad :D

      Izbriši
    5. Ja lej, glaven da vodo na svoj mlin napelješ pa je :)

      Izbriši
  4. Midva imava dve mački in če kam greva si Demi (okej, tako ji je blo že ime v azilu) sama iz mize vzame kar rabi. Ponavadi moj iPod Touch, ker iPada nimamo. Potem se igra dokler se ne vrnema. Če zmanjka baterije, si pa vzame kaj drugega tehničnega ali ostrega. Erika je pa epileptik, pa je bolj na izi in čaka tam, kjer sva jo pustila - brez iPada.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :-) ČE mačke preživijo, ni vrag da otrok ne-bi. Počas bi pa lahka kakega naročila!

      Izbriši
    2. Ja res, morava it v zavetišče pogledat.

      Izbriši
  5. uaaaaa, to moram pa Frenetu pokazat.. Zakaj rabimo Ipad-a????
    LP Tanja

    OdgovoriIzbriši
  6. iPad in skype za čuvanje otrok. :) Uboge naše mame so nas pa v 80.-ih kar same pustile kdaj pa kdaj, ker niso imele takih tehničnih pripomočkov. :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Jaz starejšega pustim samega za kako minutko ko skočim v trgovino. No ene 3-4 krat se nam je to zgodilo.
    Za tamalega je pa dragi našel rešitev, če on zaspi v avtu, pa smo že prispeli na cilj, on pa še kar spi. Potem ga pustiva spati v avtu (seveda če sva nekje blizu). V tem primeru ima on na telefonu programček, ki takoj ko se mali oglasi, samodejno pokliče na mojo številko.
    Kul zadevica. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Viš, na to v avtu, sem pa že čist pozabila. Se vid, da mam že velike Lumpe.

      Izbriši
  8. Đizs... Jaz se ob tem sprašujem, če otroka ne morš pustit pol ure, brez da maš zravn vso elektrirko in aparature. Hm. A smo res pozabli živet? A smo res tako zelo odvisni???

    OdgovoriIzbriši
  9. Ker sem retro na celi črti, moj prvošolec tudi sam hodi v šolo, kadar je njegov stalni spremljevalec zaradi službenih obveznosti, odsoten. Vedno gresta s sosedo drugošolko. Lepo ponovimo osnovna pravila: hodiš, ne tečeš. Ljudi, ki jih poznaš samo pozdraviš in se opravičiš, da hitiš v šolo. Jim ne odgovarjaš, ne vzameš ničesar, kar ti ponudijo, zavrneš njihovo pomoč v obliki spremstva, odkloniš možnost prevoza do šole. Si pozoren na promet in na uro( to je najtežji del)- do 7:50 moraš biti v avli. Ga je srečala starejša soseda in mu ponudila krof. Bojda je rekel: samo jutro in maširal naprej kot vojak na misiji. Evo, pravilno. Mah, jaz sem se pri nejegovih letih vozila sama z avtobusom iz Lj. v Celje in obratno, kjer me je čakala babica. Mislim, da vsak najbolje pozna svojega otroka in preceni, kdaj in kako se bo držal pravil, ki mu jih postavimo in tudi, kakšne ideje otroku rojijo po glavi....pa tudi sam počaka doma do cca. pol ure. Več ga še nismo pustili. No, takrat pa res pride prav I-pad:-)

    OdgovoriIzbriši

Veselim se tvojega komentarja!