"Slovnično občutlivim, ne priporočam branje bloga" :)

sreda, 20. januar 2010

Tisk

Nekoč pred davnimi časi, sem se spoznala s sitotiskom (na faksu). Vse od takrat se kopičijo razne ideje, ki čakajo na svojo uresničitev oziroma upodobitev. Hmmm... A zakaj?
Ja proces sitotiska je dolgotrajen, zamuden, vendar zabaven. Potrebuješ: sito, temnico, fotoemulzijo, ne vem več koliko močne žarnice in potem še prostor kjer tiskaš, pa barvila in seveda dobro idejo (ta je ključna). Torej, na faxu smo vse to imeli, doma pa tega ni. Ko sem hotela naredit kak T-shirt za darilo ali kaj podobnega, sem se posluževala transfernih folij. Vendar so le te uporabne samo na belih majicah. Tako sem nazadnje izdelal tudi tele Charlie in Lola majčke.



Pripraviš neko zrcalno sliko, oziroma fotografijo, na posebno folijo in potem pri visoki temperaturi pod pritiskom preslikaš na majico. No, vse razen jpg-ja, mi je naredil en striček v fotokopirnici, kjer ima tudi to supertruper prešo, ki je ključnega pomena za obstoj tega tiska. Likalnik ne deluje! Preizkušeno!

Drugi izhod je tudi našitje raznih motivov ali napisov kot sem to izvedla na telih primerih:




Tretji izhod je MUMINO. Ko sem jih našla, sem mislila, da se bom končno spet lotila sitotiska. Sito ti namreč v celoti pripravijo (napnejo, oslojijo in osvetlijo), tudi barve in ostale tiskarske potrebščine lahko kupiš pri njih. Samo kaj, ko je sitotisk skrajno neprimeren za enkratni tisk. Zato pa ponujajo vsaj dve rešitvi.
Prva, je tisk z raznobarvnimi folijami. Torej po predlogi odrežejo folijo in jo natisnejo na majico. Vendar si tu omejen na dolečeno število barv in odtenkov folij, ki jih imajo v ponudbi.
To sem uporabila v tem primeru:



In drugo, kar je kar najbolj enostavno in pripravno pa je, da sedaj printajo direktno na majice oziroma tekstil. Tako so nastali tudi tile "božičkovi puliji".
Potrebuješ neko slikico ali fotografijo. V mojem primeru rabiš J., ki mi je kužka celo narisala in mi ga v pdf formatu poslal na moj ekranček ( HVALA J.!). Od tu, pa je romal na ključku do Mumina, kjer so naredili kombinacijo printa (kuža, luža in snežinke) in tiska kosmatene folije (kapica in šal).



Ker pa so pri nas doma v zadnjem letu aktualne svetleče in bleščeče se stvari, sem snežinke pošila z metalnim sukancem in nastalo je tole:



Punce so bile zadovoljne!

3 komentarji:

Veselim se tvojega komentarja!