"Slovnično občutlivim, ne priporočam branje bloga" :)

sobota, 6. februar 2010

Menjava bojlerja

Evo ena iz rubrike Sam svoj mojster.

Sredi poletja nam je crknil bojler, pač ni bilo tople vode. Preverila sem vse klasične stvari: varovalko, stikala, el. napeljavo in ugotovila, da je pač potrebno poklicati mojstra. O.k. Kličem kolega vodovodarja in mu razložim situacijo. Pravi, da bo najceneje in najbolje, da kupim novega (v smislu, da je obstoječi že dovolj star za menjavo). Opozori me tudi, da bo najmanj težav, če kupim čim bolj podobnega, da ne bo potrebno še kakih novih nosilcev betonirat. O.k. malo posrfam in si izberem novega. Pošljem mojega v Merkur in mu seveda zabičam, da mora bit enak ali vsaj čim bolj podoben, zato da bo šel na enako mesto. Vse lepo in prav, še isti dan imam bojler doma. Odprem škatlo in ugotovim, da je manjši. Oh, ja! Moški.



Pokličem vodovodarja in pravi, da prileti v sredo. V SREDO, bila je sobota? A jaz naj pa tri dni otroke z lončkom polivam? Že res, da je bilo to sredi poletja, samo moji otroci so poleti zvečer tako umazani, da so kvečemu za v stroj ne pa za neko površno umivanje. Voda v pipi pa je vseeno premrzla za tuširanje 2 in 5 letnice. Zato pogrejem vodo na štedilniku, jo zamešam na pravo temperaturo in ju polivam z lončkom. Za punce je bil pravi hec. Moj je bil navdušen, seveda se je nadejal da bom njemu tudi pogrela vodo in ga polivala. Uf , kako romantično! :-)
Ko so bili otroci že v postelji sem se lotila demontaže. Še prej pa sem malo posrfala in poiskala navodila.

Tole, pa so moja navodila:

1. Prve slikam in nato odklopim elektriko. Da kasneje lahko preverim položaje žic s fotografijo.
2. Zaprem ventil za hladno vodo poleg bojlerja in odvijemo cevi. Nekaj mi ne štima. Nato se spomnim še na vakuum in odprem pipe, da se sprosti vakuum v bojlerju.
Voda se izteka - to je dolgotrajno delo.
3.Ko se izprazni, prosim mojega, da mi pomaga pri snemanju bojlerja s stene in z natikanjem novega bojlerja.
4. Ker je novi bojler manjši rabim nove cevi, malce daljše. Torej skočim še v Merkur, kjer mi prodajalec hoče povedat, da sama brez preje in masti tega ne bom mogla zamenjat.
Vendar jaz prejo in mast že imam :-).
5. Pritrdim cevi, seveda s prejo.
6. Priklopim še elektriko, žičko na žičko in seveda preverim s fotografijo.
7. Odprem ventil za vodo in zopet odprem pipe. Držim fige, da cevi ne bi puščale, saj bom mogla drugače postopek ponoviti.
8. Priklopim še stikalo in lučka na bojlerju se prižge.
9. JEJ!



Pokličem kolega in povem, da mu ni treba hoditi v sredo. Pravi, da ima drug teden ful gužvo, če bi kej vskočila:-).

Nič grem pod tuš, saj bojler dela.

Aja, pa "delavska barva" na prvi fotografiji je zgolj naklučje!

7 komentarjev:

  1. Gospa, rešila ste me dileme ali naj se lotim sam al pokličem vodovodarja. Bom sam, na vaš način!!!!! Hvala lepa
    Matjaž

    OdgovoriIzbriši
  2. Tina, tvoj zapis je naravnost navdušujoč...se mi zdi, da bi šel še zdrav bojler zamenjat, če že stari ne bi bil fuč ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Vse OK, samo električni kabel mi ni všeč, izgleda nevarno v steni in lahko se dotakne vodovodne cevi. No mojstri so mojstri, vsaj nekateri. Upam, da je bil prejšnji bojler pravilno priklopljen, da ni bil brez ozemljitve, ker če se dela po sliki in ni bilo ozemljitve , potem je tudi ta nov nevaren za življenje. Nekateri vodovodarji vidijo dve žici in ne vedo da je za varno delovanje potrebna ozemljitev. Bojler lahko dela vseeno, vendar če odpove grelec, lahko koga ubije.
    Drugače pa čestitke, marsikateri moški bi bil ponosen na to delo.

    OdgovoriIzbriši
  4. včeraj sem menjal bojler po navodilih zgoraj in lahko rečem, da so mi zelo pomagala. dodal bi le še to, da je treba paziti na razdaljo med izvrtinama na steni, da ni treba vrtati še luknjo oziroma prirediti nosilec, kot sem to moral storiti jaz. tnx Tina :)

    OdgovoriIzbriši

Veselim se tvojega komentarja!