"Slovnično občutlivim, ne priporočam branje bloga" :)

sobota, 9. junij 2012

Hvala in prosim

Mame se na  pikniku pritožujemo nad gospodinjskimi deli. V smislu, da jim ni konca ne kraja in da je skos vse "razsukan".
Seveda sem ob tej priliki razkrila  mojo najnovejšo vzgojno metodo. Punce imata že od nekdaj omejen čas na iPad-u. Večinoma ga uporabljata samo čez vikend, ker čez teden smo večinoma leteči. Lepega dne ugotovim, da čez teden letam z otoki po dejavnostih, čez vikend jih pa vse pedenam od riti do glave, kosilo, perilo, pa pospravljanje, pa nakupovanje, pa... Oni pa vsi na računalniku sam čakajo kdaj jim bo kaj v usta padlo. Pa sem malo zaropotala, razmislila in podala rešitev. Sistem je podoben, kot sem ga nekoč zasledila pri moji osebni pravnici. Sicer je bil njen cilj, možu dokazati, da potrebujeta dekle ali žensko za pomoč pri gospodinjstvu. Cilj je bil seveda dosežen. :) No, pri nas so točke v vrednosti minut za igro na  Ipad-u. Minute pa nabiraš z opravljanjem posameznih gospodinjskih del. Pometanje, sesanje, obešanje perila, pospravljanje posode...
Prvi vikend je bilo super. Srebam kavico med tem, ko velika obeša perilo, mala pa skače z metlo... Seveda sta ob tem pozabili na dela, ki jih drugače že dnevno opravljata, pospravljanje postelje,  copatov,  čevljev... Tako sem na seznam nabila še minus točke, za Ne-opravljena dnevnega dela. Ja sej vem, zagovorniki "Hvala in Prosim" se križajo. Samo jaz sem se naveličala tega prošenja, ker ga noben pri nas ne sliši, le kadar pride iz njihovih ust, pričakujejo da bo takoj uslišan.
 Opozarjam pa,  da so seznami samo za striktne starše. Ker le tako delujejo. Aja pa niso primerni za perfekcionistične starše. Ker tla niso perfektno pometena, tudi perilo ni obešeno po standardih moje mame, pojstle niso po vojaško poravnane, je pa iz meseca v mesec bolje in počasi imam občutek, da nisem več sama za vse. Pa seveda se kdaj kje pogleda čez prste pa kdaj za kako res dobro opravljeno delo poleg pohvale podeli še nekaj točk. Samo tega ne sme biti preveč, ker potem niso več toliko vredne.

Pa ko si brišeta minute morata vseskozi računati in moram reči, da zelo gospodarno ravnata z minutami, nikakor si jih ne upata vseh izrabiti. Kako je pri vas?

7 komentarjev:

  1. Wau, tole bom pa tudi jaz uvedla. Ker sem res samo gospodinja, madona :(
    Pri nas imamo crne pike. Ampak za obnasanje. Grdo obnasanje (trma, ugovarjane,...) je ena pika. Doloceno stevilo pik, pa vazamemo eno igraco. Pri nas to pali. Pa kar sam rece, da bi se sel crne pike :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Pri nas imamo tudi pike za grdo obnašanje, ampak v kontra smer. Pika je dobra in ko jih nabere določeno število dobi nagrado. Brez skrbi, kar veliko pik mora dobiti, zasluži si pa nagrado tako, ki bi jo itak dobil. Npr. za rojstni dan ali novo leto.

    Tale z točkami za minute je pa tudi dobra ideja. Ker ves čas teži z računalnikom, pa zaenkrat drugega kot teženje za zapiranje ni bilo.
    Super, bom testirala.

    OdgovoriIzbriši
  3. men je z vzgojnega stališča boljša druga opcija, torej nagrajevanje za kul obnašanje. seveda morjo deteta vedet, ko ga biksajo, ker mora bit stik z realnostjo... sam dolgoročno se pomoje bolj splača vlagat v pozitivo kot negativo...

    OdgovoriIzbriši
  4. Mi imamo kot, pa razne kazni za trenutno slabo obnašanje. Sam ta veliko je bilo zelo težko vspodbudit za gospodinska dela, nikakor ni videla smisla. Sigurno pa tudi to ne bo delovalao večno.

    OdgovoriIzbriši
  5. Totalno super ideja! Za porabit! :) LP, Polona

    OdgovoriIzbriši
  6. Meni je od vsega najljubši del tisti ko srebaš kavico in si v totalnem feelingu kontrole in vseobsegajočega miru v življenju. Pozdravljam in ti privoščim še več takih trenutkov!

    OdgovoriIzbriši

Veselim se tvojega komentarja!